Clima este caracteristica zonelor muntoase si depresiunilor intramontane, cu ierni geroase de lunga durata si veri racoroase. Temperatura medie anuala este de 6°C. Perioada racoroasa uneori tine peste 43% din anul calendaristic. Din cauza acestei clime aspre zona este cunoscuta drept "polul frigului" din Romania.
Flora si fauna
Vegetatia judetului din punct de vedere biologic este bogata si variata, dispusa de la nivelul alpin pana luncile joase ale raurilor. O suprafata de 228.614 hectare (reprezentand 34% din suprafata totala a judetului) este acoperita cu paduri. Cele mai raspandite sunt rasinoasele (73%), urmate de fag (19%) si stejar (2%). Dupa modul de utilizare, padurile pentru protectia mediului (fixarea solului, protectia apelor, paduri pentru recreatie si arii protejate) reprezinta 35% din fondul forestier, celelalte 65% sunt destinate exploatarii. Pe crestele masivelor calcaroase si în cheile muntoase sunt prezente cateva specii floristice rare cum ar fi: cetina neagra, tisa si vestita floare de colt.
Fauna este foarte bogata datorita întinselor paduri de rasinoase si foioase: se întalnesc specii de mamifere care sunt specifice întregului lant carpatin, cum ar fi ursul carpatin, lupul, cerbul carpatin, rasul, jderul. Dintre pasari amintim: cocosul de munte, ciocanitoarea, acvila de munte, sorecarul, huhurezul, buha, forfecuta, alunarul, pitigoiul de munte. Apele raurilor sunt populate de pastravi, boisteanul si stiuca.
vineri, 24 octombrie 2008
Abonați-vă la:
Postări (Atom)