vineri, 6 ianuarie 2012

Agricultura: Exporturile de produse eco s-au dublat în 2011

re Piaţa internă de produse ecologice totalizează în prezent circa 80 de milioane de euro, în timp ce exporturile de astfel de produse sunt estimate la o valoare de 200 de milioane de euro pentru 2011, de două ori mai mare decât anul trecut, potrivit estimărilor Asociaţiei Operatorilor din Agricultura Ecologică Bio-România, relatează Agerpres.


"Exportul de produse ecologice va depăşi 200 de milioane de euro în 2011, faţă de o valoare de 100 de milioane de euro înregistrată anul trecut. La fel ca în anii trecuţi cele mai exportate sunt cerealele, mierea, fructele de pădure şi foarte puţin produsele procesate, precum brânzeturi, vinuri sau produsele de panificaţie. Agricultura ecologică este singura ramură cu balanţă pozitivă", a declarat, pentru Agerpres, preşedintele Asociaţiei Bio-România, Marian Cioceanu.

Ţările europene sunt principalele pieţe de export ale României pentru produsele ecologice, Germania, Austria sau Belgia fiind printre ţările care importă masiv materie primă obţinută în sistemul ecologic autohton, dar şi principalele furnizoare de produse bio procesate pentru piaţa românească.

În ceea ce priveşte consumul intern de produse ecologice, acesta este estimat de asociaţia patronală la circa 80 de milioane de euro, jumătate din acestă valoare provenind din produsele româneşti, respectiv din miere, vin şi panificaţie, iar cealaltă jumătate din importuri realizate în special de marii retaileri.

"România rămâne încă o piaţă de export de materie primă, nu de alimente procesate. Această materie primă pe care noi o exportăm este prelucrată în Germania şi Belgia şi se întoarce pe piaţa românească, dar la preţuri de 4-5 ori mai mari. Sper însă ca sectorul de procesare a produselor agricole să fie sprijinit în viitoarea Politică Agricolă Comună astfel încât şi românii să poată mânca produse sănătoase, dar la preţuri decente", a adăugat Marian Cioceanu.

Sursa: http://youthvoice.ro/agricultura/agricultura-exporturile-de-produse-eco-sau-dublat-in-2011/

Niciun comentariu: