vineri, 11 martie 2011

Discutii ale comunitatii romanesti din Ucraina cu ministrul ucrainean al invatamatului in privinta invatamantului in limba romana


Deputatul roman din Rada Ucrainei, Ion Popescu

Începând cu anul viitor va fi întrodusă testarea independentă externă la limba şi literatura acelor minorităţi naţionale, în limba cărora există proces de invăţământ, în şcoli a declarat Dmitrii Tabacinik, ministrul învăţământului, ştiinţei, tineretului şi sportului din Ucraina la intâlnirea recentă cu Ion Popescu, preşedintele UI „Comunitatea Românească din Ucraina”, deputat în Parlamentul Ucrainei, transmite corespondentul Romanian Global News din Cernauti.

La această întâlnire au mai fost abordate si alte probleme cum ar fi obţinerea studiilor în limbile minorităţilor naţionale şi testarea independentă externă, la fel şi problema aprecierii cunoştinţelor la limba şi literatura minorităţilor naţionale la admiterea la facultate (specializarea „filologie” a limbilor corespuzătoare ale minorităţilor naţionale). Acest lucru fiind extrem de important in contextul in care in Ucraina s-a creat o situaţie paradoxală, când candidatul pentru a fi admis la specializarea limba şi literatura română la facultatea de filologie poate da examen la oricare altă limbă (germană, franceză sau engleză) în afară de limba română.

Ca urmare a acestei întâlniri s-a ajuns si la intelegerea de schimbare a ordinului Ministerului Invatamantului, dat pe vremea regimului Timosenko, despre trecerea treptată a şcolilor cu limba de predare a minorităţilor naţionale la predare în limba ucraineană. Aceasta schimbare fiind una din promisiunile facute minoritatilor de „Paridul Regiunilor”, inca din timpul campaniei elecorale.

La intalnire au mai participat Mihail Tovt, preşedintele de onoare al Uniunii Democratice a ungurilor din Ucraina şi Vadim Colesnicenco, preşedintele Consiliului mişcării publice de apărare a drepturilor „Ucraina Rusofonă”.

Ministrul invatamantului i-a asigurat pe reprezentanţii celor mai numeroase trei comunităţi naţionale din Ucraina, că anul viitor, obligatoriu, se va introduce testarea independentă externă la limba şi literatura minorităţilor naţionale, care a invatamant in limba materna.

sursa: http://www.rgnpress.ro/categorii/economic--social/891-discutii-ale-comunitatii-romanesti-din-ucraina-cu-ministrul-ucrainean-al-invatamatului-in-privinta-invatamantului-in-limba-romana.html

Niciun comentariu: